Het Verbond van Verzekeraars gaat dit jaar een haalbaarheidsstudie doen naar een alternatief voor de driejaarlijkse PE-examens. De verzekeraars denken aan een centrale registratie van adviseurs en medewerkers met klantcontact die permanent actueel zijn.

Datum, 2 januari 2019

Het PE-examen is toe aan vervanging, vindt het Verbond. In het meerjarenplan schrijven de verzekeraars dat de driejaarlijkse examens ingeruild zouden kunnen worden door een systeem waarin medewerkers zich permanent ontwikkelen. “Daarvoor werkt het Verbond samen met de brancheverenigingen van andere financiële dienstverleners aan een centrale registratie van permanente ontwikkeling. Klanten, verzekeraars, medewerkers en de AFM kunnen dan zien of medewerkers hun vak voldoende bijhouden en mogen adviseren”, aldus het beleidsplan.

Invulling nog onderwerp van gesprek

“Een register voor medewerkers met klantcontact en adviseurs die permanent actueel zijn, zou een alternatief kunnen zijn voor het PE-examen”, zegt een woordvoerder van het Verbond in een toelichting. “De nadere invulling is nog onderwerp van bespreking met de andere brancheorganisaties in de financiële sector.”

Ministerie op de hoogte

Vorig jaar liet de inmiddels vertrokken directeur Leo de Boer al weten een vakbekwaamheidssysteem dat uitgaat van vertrouwen te verkiezen boven de examens. In een vergevorderd stadium zijn de huidige plannen nog niet. Eerst moet komend jaar een haalbaarheidsonderzoek worden uitgevoerd. Volgens de woordvoerder is het ministerie van Financiën op de hoogte van de wensen van het Verbond. Het ministerie heeft echter nog geen formeel standpunt ingenomen over de plannen.

De huidige PE-periode loopt op 31 maart 2019 af. Deze eerste periode in het nieuwe vakbekwaamheidsstelsel duurde twee jaar. Vanaf 1 april 2019 hebben adviseurs steeds drie jaar de tijd om hun PE-examens te halen. De tweede PE-periode loopt af op 31 maart 2022.

Bron AMweb