Datum, 8 maart 2019

Adviseurs van wie de adviesbevoegdheid is verlopen, kunnen die niet langer herstellen door opnieuw Wft-examen te doen. Vanaf april ligt alleen nog de route via het nieuwe bijzondere examen open. Die kan op slechts drie momenten per jaar worden bewandeld. Opleider Hoffelijk trekt hierover aan de bel.

In de huidige PE-periode, die eind deze maand afloopt, kunnen adviseurs een verlopen adviesbevoegdheid verlengen door opnieuw het Wft-examen te behalen van de bovenste module. De adviseur krijgt dan een nieuw beroepskwalificatiediploma waarmee de adviesbevoegdheid is verlengd.

Bijzonder examen
Die vlieger gaat na 1 april echter niet langer op, ontdekte opleidingsinstituut Hoffelijk. In de nieuwe PE-periode is het niet langer mogelijk de adviesbevoegdheid te verlengen door opnieuw Wft-diploma’s te halen. Het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) bevestigt dat aan am:web. Een diploma kan maar een keer worden behaald, en daarom leidt het opnieuw doen van het initiële examen vanaf 1 april niet meer tot verlenging of herstel van de adviesbevoegdheid.

Bizar
Alleen door bijzonder examen te doen, kunnen adviseurs van wie de adviesbevoegdheid is verlopen, deze bevoegdheid nog herstellen. Daarvoor zijn jaarlijks drie toetsmomenten. Dit komt vanaf 1 april in de kandidatenbrochure te staan.

“Heel bizar”, noemt Hoffelijk-directeur Wesley van ’t Hof deze beleidswijziging in een blog. “Zelfs als je alle Wft’s opnieuw behaalt, wordt je adviesbevoegdheid niet hersteld of opnieuw verkregen.”

Problemen
Volgens Van ’t Hof was het opnieuw halen van het Wft-examen in de bovenste module een aantrekkelijke route voor veel adviseurs met een verlopen adviesbevoegdheid. Die is nu afgesloten. “Je krijgt namelijk geen adviseursdiploma opgestuurd maar een modulecertificaat. Lees: je hebt géén adviesbevoegdheid verkregen. Je had immers al een keer een diploma gehaald en het herstellen van de adviesbevoegdheid kan alleen met het behalen van het bijzondere examen.”

Van ’t Hof voorziet dat het nieuwe beleid tot problemen gaat leiden. Hij noemt het voorbeeld van iemand die eind 2016 zijn Wft Zorg haalde voor ‘seizoenswerk’ bij een zorgverzekeraar. Verder wordt er niets mee gedaan, dus ook geen PE-examen in de periode 2017-2019. Als je dan op 2 april 2019 een baan aangeboden krijgt waarvoor je Wft Zorg nodig hebt, heb je een probleem, aldus Van ’t Hof. Die adviesbevoegdheid kun je alleen verkrijgen via een bijzonder examen. “Dit examen kun je echter alleen afleggen eind juni. Zak je? Dan is het wachten tot eind oktober. Weg baan…”

Broodwinning
Iets soortgelijks gaat op voor de zelfstandige met Wft Basis, Vermogen en Hypothecair Krediet die te laat is met zijn PE Hypothecair Krediet. Die komt daar op 1 april 2019 achter en wil als de wiedeweerga zijn bevoegdheid herstellen. Zijn broodwinning is daarvan immers afhankelijk, schetst de Hoffelijk-directeur. Pas eind juni is dan de eerstvolgende mogelijkheid om het bijzonder examen te doen en de adviesbevoegdheid te herstellen.

Onrechtvaardig
Van ’t Hof trekt over deze “zeer onrechtvaardige situatie” aan de bel bij het CDFD en het ministerie. Hij hoopt dat de route via de Wft-diploma’s alsnog openblijft. Het CDFD gaat ervan uit dat “een gering aantal kandidaten” per jaar op zal gaan voor het bijzonder examen. Hoffelijk vermoedt dat dat er enkele honderden of zelfs duizenden zullen zijn.

Bron AMweb