Er is sprake van een dreigende overregulering van de financiële sector en als het aan Kamerlid Aukje de Vries (VVD) ligt, gaat de opvolger van Jeroen Dijsselbloem als minister van Financiën daar naar kijken. De Vries stelt dit in Adfiz Magazine, het ledenblad van de brancheorganisatie voor adviseurs. Het Kamerlid stelt in het zelfde interview echter ook dat het niet slim is om je tegen nieuwe regelgeving en eventuele ontwikkelingen te verzetten.

Datum 18 mei 2017
“Financieel adviseurs zijn hardwerkende MKB’ers die een soort sleutelrol kunnen vervullen voor consument en bedrijf. Die moeten we niet lastigvallen met onnodige of knellende regelgeving”, zo stelt De Vries in het interview. Het Kamerlid erkent dat er de afgelopen jaren veel veranderd is voor de sector, ook door de regelgeving.

Eigen verantwoordelijkheid

Die regels moeten hun doel volgens De Vries niet voorbij schieten. “Er moet een stabiele financiële sector zijn, waar ook de consumentenbescherming op een hoog niveau is. Maar er is nu sprake van een dreigende overregulering. Ik verwacht dat een nieuwe minister van Financiën daar ook naar kijkt. Het financieel advies moet gewoon goed van kwaliteit zijn. Consumenten hebben echter ook een eigen verantwoordelijkheid voor hun eigen situatie. Daarom vind ik financiële educatie en goede, overzichtelijke informatie ook belangrijk.”

Gelijk speelveld

De opvolger van Dijsselbloem dient wat haar betreft ook het gelijke speelveld goed in de gaten te houden. “EU-regelgeving moet er niet voor zorgen dat binnenlandse partijen aan zwaardere regels worden onderworpen dan buitenlandse partijen die in Nederland actief zijn.” Ze belooft zich ook hard te blijven maken voor het in de hand houden van de toezichtkosten.

Alleen verzet niet slim

De sector zal zich volgens De Vries ook zelf moeten ontwikkelen. “Zorg dat je tijdig inspeelt op nieuwe regelgeving en eventuele ontwikkelingen. Het is niet slim om je daar alleen maar tegen te verzetten. Als geen ander zal de financiële sector zichzelf moeten blijven vernieuwen.”

Bron: AMweb